poniedziałek, 7 maja 2012

Cheesecake americano

Składniki na spód:

  • 3 opakowania herbatników
  • pół kostki masła
  • 2 łyżki kakao

Składniki na masę:
  • 800 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
  • 100 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • 6 jaj
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/5 kostki miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego 
  • barwniki spożywcze: czerwony i niebieski
  • czekolada deserowa do dekoracji

Twaróg połączyć z cukrem, żółtkami jaj, masłem, aromatem oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać śmietankę oraz mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą. 
Masę podzielić na 3 części, do jednej dodać niebieski barwnik a do drugiej czerwony, ostatnią pozostawić bez zmian.

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie wyłożyć masę przygotowaną z pokruszonych herbatników wymieszanych z roztopionym masłem i 2 łyżkami kakao. Następnie kłaść masy wedle uznania (np. biała, niebieska, biała, czerwona). Piec około 70-75 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i zostawić na 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić około 2-3 godziny. Ciasto udekorować czekoladą deserową.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz