wtorek, 24 kwietnia 2012

Włoskie inspiracje, czyli foccaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami

Kilka słów dla tych, którzy nie wiedzą czym jest foccaccia. Jest to drożdżowe pieczywo włoskiego pochodzenia. Foccaccia może być podawana na wiele sposobów w zależności od regionu: od suchej z ziołami i solą polanej oliwą z oliwek do pulchnej z różnymi dodatkami (oliwki, suszone pomidory, kapary). Ciasto może również posłużyć jako spód do pizzy. We włoszech podawana jest jako przystawka dla zaspokojenia pierwszego głodu. Można ją spożywać na ciepło lub na zimno.

Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • mała łyżeczka cukru
  • 150 ml ciepłej wody
  • duża garść zielonych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów w zalewie
  • kilka czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
  • 1 łyżeczka drobnej soli
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli

Drożdże rozpuścić w 75 ml ciepłej wody, dodać 2 łyżki mąki oraz małą łyżeczką cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Po 30 minutach połączyć z 250 g mąki, 75 ml wody,  łyżeczką soli oraz 3 łyżeczkami oliwy z oliwek. Ciasto wyrobić w misce, a następnie przenieść na opruszony mąką blat i nadal wyrabiać do momentu gdy stanie się gładkie i puszyste. Rozwałkować na blacie do wymiaru blachy z piekarnika. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 2 godziny). Po upływie 2 godzin do ciasta włożyć oliwki oraz suszone pomidory, posypać wszystko solą oraz świeżymi ziołami. Ponownie odstawić ciasto na 45 minut w ciepłe miejsce. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni, piec 20-25 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek oraz ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz