środa, 9 maja 2012

Frittata z ziemniakami, szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g boczku lub szynki
  • 7 jajek
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Ziemniaki pokroić w dużą kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę i boczek- smażyć na małym ogniu, aby papryka stała się miękka. Po około 10 minutach dorzucić posiekany szpinak i dusić wszystko przez kolejne 10 minut. Na koniec dodać ziemniaki i zalać wszystko roztrzepanymi wcześniej jajkami. Całość posypać żółtym serem, posolić i popieprzyć. Przykryć i smażyć na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz