środa, 23 maja 2012

Mango lassi

W konsystencji podobny do koktajlu mlecznego, swój smak zawdzięcza dojrzałym owocom mango. Stanowi świetny dodatek do pikantnych potraw np. chicken vindaloo.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3/4 szklanki lodu

Mango przekroić na pół. Każdą z połówek naciąć w kratkę i wywinąć miąższem na zewnątrz. Cały miąższ odciąć od skórki oraz ten który pozostał na pestce. Mango, sok z cytryny, jogurt, cukier, kardamon zblendować. Dodać lód i miksować przez minutę na gładką masę. Napój rozlać do 4 wysokich szklanek.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz