wtorek, 22 maja 2012

Chicken vindaloo


Składniki:

    21075 1600x1200 wallpaper cb1275934554%2B%2525281%252529 Wallpaper Of Indian Army
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 sposiekane cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,7 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości)
  • 2-3 duże ziemniaki, pokroić w kostkę 
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • mleczko kokosowe 400 ml
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Kardamon, kurkumę, cynamon, kolendrę, gożdziki, kminek, paprykę oraz pieprz cayenne prażę na patelni przez około 2 minuty. Następnie rozgniatam wszystkie przyprawy w moździerzu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, czosnek oraz imbir i duszę przez kilka minut. Kurczaka kroję na dużą kostkę, dadaję do cebuli, czosnku i imbiru. Duszę wszystko 5-10 minut. Mieszam z przyprawami, dolewam bulion z kurczaka oraz przecier i pomidory. Dodaję liść laurowy, ziemniaki porojone w kostkę oraz mleczko kokosowe. Gotuję wszystko przez 1-1,5 godziny. Patelni nie przykrywam pokrywką, aby sos się zredukował i stał się gęstszy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz