piątek, 11 maja 2012

Spaghetti bolognese


Składniki na 4 porcje:
  • 500g mięsa mielonego z łopatki
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty 400 g
  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • przecier pomidorowy 300 ml
  • pomidory w puszce 400 ml
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 ząbków czosnku
  • duża garść świeżych ziół - oregano i bazylia
  • sól, pieprz, cukier, ostra papryka
  • oliwa z oliwek

Mięso podsmażam (około 15-20 min) na rozgrzanej oliwie i dokładnie rozdrabniam. Doprawiam mięso solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, zalewam wszystko przecierem pomidorowym, a później dodaję pomidory. Następnie do sosu tarkuję marchew i pietruszkę. Duszę wszystko przez 20 minut. Na koniec daję do potrawy serek mascarpone, aby sos stał się aksamitny i delikatny oraz dorzucam dużą garść świeżych ziół. Jeszcze tylko makaron i spaghetti bolognese gotowy. Polecam Wam makaron pełnoziarnisty. 




Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz