poniedziałek, 7 maja 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami



Skladniki na zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół szklanki mąki


Składniki na ciasto:


  • 125 ml letniego mleka
  • niepełne 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 jajko wymieszane z dużą łyżką śmietany do wysmarowania ciasta
  • 250 g truskawek i 600 g rabarbaru (pokroić na cienkie 0,5 cm kawałki), dodać 100 g drobnego cukru oraz pół łyzeczi przyprawy do piernika

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 

Letnie mleko wymieszać z drożdżami i odstawić na kilka minut. Dodać mąkę i cukier- wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Dodać resztę składników, ciasto wyrabiać tak długo aż stanie się elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia na około 45-60 min. W międzyczasie  wymieszać składniki na kruszonkę i odstawić do zamrażarki na 30 minut. Wysmarować margaryną dużą prostokątną blachę, wyłożyć na niej wyrośnięte ciasto drożdżowe. Ciasto posmarować mieszanką jajka i śmietany, a następnie ułożyć na nim wcześniej przygotowane owoce. Na owoce zetrzeć kruszonkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Piec przez około 40 minut, aż ciasto się zarumieni. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz