poniedziałek, 6 lutego 2012

Tarta szpinakowa z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki na ciast:

  • 300 g mąki
  • kostka margaryny
  • 1 jajko
  • sól
Składniki farszu:
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania fety
  • kilka suszonych pomidorów
  • gałka muszkatołowa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól 
  • pieprz

Mąkę zagnieść z margaryną i dodać 1 jajko. Formę do tarty nasmarować margaryną i wyłożyć przygotowanym ciastem. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min (180 stopni) do podpieczenia. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, dodać rozgniecione ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić białka z 3 jajek, a żółtka dodać do ostudzonego farszu. Farsz delikatnie wymieszać z ubitym białkiem i wylać na ciasto. Fetę pokroić na kostkę 1x1 cm, a pomidory na paseczki i rozłożyć wszystko na szpinakowym farszu. Wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz