poniedziałek, 13 lutego 2012

Papardelle z sosem borowikowym i parmezanem

Składniki:

  • 250 g makaronu papardelle
  • 20 suszonych grzybów (borowiki, kozaki, podgrzybki)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • mały kawałek parmezanu
  • 350 ml śmietanki 18% 
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz, sól

Grzyby moczyć przez kilka godzin, następnie odsączyć, drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Do podsmażonych grzybów dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Zalać wszystko śmietanką i dusić przez około 20 minut na wolnym ogniu. Pierś z kurczaka pokroić w dużą kostkę i lekko poddusić przyprawiając wyłącznie solą i pieprzem. Tak podduszone mięso dodać do przygotowanego sosu. Ugotować makaron papardelle. Danie można podawać na liściach sałaty, na których układamy makaron, który polewamy sosem grzybowym. Sos posypujemy świeżo startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz