wtorek, 6 listopada 2012

Skarbnica witamin i minerałów

Orzechy włoskie

Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zalecane w diecie przeciwmiażdżycowej), witaminę E oraz liczne witaminy z grupy B.

W orzechach występują znaczne ilości potasu, magnezu oraz fosforu. 

Poprawiają naszą koncentrację oraz wydolność neuronów. Wartość energetyczna to średnio 645 kcal na 100 g. 

Idealne jako dodatek do jogurtów oraz sałatek lub jako przekąska.
1 sztuka  (4 g) to około 26 kcal


Migdały

Są one bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają dużo wapnia - stanowi on aż 1/5 ich masy.

Znajdziemy w nich także witaminę E - substancję młodości, która chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i chroni przed chorobami układu krwionośnego; witaminę B2, odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządów wzroku; istotne dla organizmu mikroelementy: m.in. cynk (wzmaga działanie układu odpornościowego) oraz magnez.

Około 40 gramów migdałów dziennie może obniżyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

100 g migdałów to 572 kcal.
1 łyżka migdałów to 82 kcal.



Orzechy laskowe


Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, dlatego też są zalecane w profilaktyce chorób miażdżycowych oraz zaburzeniach przemiany tłuszczy.

Charakteryzuje je duża zawartość białka oraz witamin z grupy B, dlatego zalecane są osobom cierpiącym na bezsenność oraz nadpobudliwość nerwową. 

W orzechach laskowych znajdziemy również sole mineralne - wapń, magnez, potas, fosfor. Są wyjątkowo bogate w kwas foliowy (zalecane kobietom w ciąży).

W okresie jesienno-zimowym orzechy możemy spożywać zmielone, wymieszane z mlekiem oraz miodem.

100 g orzechów laskowych to 628 kcal.
1 łyżka (15 g) to 94 kcal.

Suszone figi


Figi są najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych. W 100 g tych owoców znajdziemy tyle tego pierwiastka, ile w szklance mleka! 

Działają bardzo dobrze na serce i układ krwionośny. Warto spożywać figi przy osłabieniu organizmu i ogólnej anemii.
Figi szczególnie zalecane są jako składnik uzupełniający dietę zarówno dzieci, jak i osób zagrożonych osteoporozą np. kobiety w okresie menopauzy.

Owoce te mają też bardzo dużo błonnika, więc podobnie jak suszone śliwki, poprawiają naszą perystaltykę jelit. Dlatego tak chętnie stosowane są przez osoby z zaparciami czy problemami z układem trawiennym. Warto pamiętać, że dokuczliwe zaparcia sprzyjają powstawaniu raka jelita grubego. Zarówno figi, jak i śliwki mają dobroczynny wpływ na perystaltykę naszych jelit i działają odblokowując nasz układ trawienny. 

100 g suszonych fig to 290 kcal.
1 sztuka (14 g) to 41 kcal.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz