piątek, 23 listopada 2012

Pierniczki ekspresowo

Coraz bliżej Święta, coraz bliżej Święta... więc czas zabrać się za wypiekanie pierników i pierniczków. Na początek prosty przepis na świąteczne pierniczki, ale jeszcze przed Świętami znajdziecie na moim blogu kilka innych przepisów na piernikowe szaleństwa :)


Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
  • 100 g płynnego miodu (do swoich pierniczków użyłam miodu mandarynkowego)
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • jako dodatek można użyć aromat pomarańczowy, aby podkreślić smak pierniczków
  • dodatkowo mąka pszenna do podsypywania ciasta

Wszystkie składniki wsypać do miski,dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Gdy po wyrobieniu ciasto się klei należy podsypać je mąką. 

Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać z niego dowolne kształty pierniczków. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

Piec w tej samej temperaturze prze około 10 minut, po upieczeniu studzić na kratce. 

Pierniczki są już gotowe, ale można je również pięknie ozdobić lukrem bądź czekoladą (ale to już zależy od waszej wyobraźni i inwencji twórczej).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz