piątek, 2 listopada 2012

Rogaliki z powidłami śliwkowymi

Składniki:
  • 100 g masła
  • 250 g mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 14 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania

Rogaliki możemy również nadziewać: dżemem, marmoladą, czekoladą.

Mąkę połączyć z miękkim masłem, w osobnym naczyniu np. kubku odmierzyć około 50 ml mleka i dodać suche drożdże oraz odrobinę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Jajko ubić mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki i masła. Kiedy drożdże wyrosną należy dodać je do pozostałych składników, a następnie zagnieść ciasto (około 10 minut).
 
Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, a następnie rozwałkowujemy je na okrągłe placki, potem  nacinamy tak, aby powstało osiem trójkątów. 

Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce powideł śliwkowych (lub dowolnego nadzienia) i zwijamy szerszym końcem formując w ten sposób rogaliki.

 Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Na koniec rogaliki posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz