sobota, 5 listopada 2011

Azjatycka wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki dla czterech osób:

  • 0,5 kg wieprzowej łopatki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 cebule 
  • pęczek cebuli dymki
  • pół puszki ananasa
  • 100 g kiełków fasoli Mung
  • 1 papryczka chilli lub kawałej habanero (dla osób lubiących bardzo pikantne potrawy)
  • 2 łyżki oleju
  • sos: szklanka wywaru z rosołu, 6 łyżeczek sosu sojowego, 5 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena), 6 łyżek ketchupu pikantnego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 5 łyżeczek pasty chilli
  • marynata do mięsa: 4 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki startego świeżego imbiru, 2 łyżeczki wódki, 5 ząbków czosnku, 1/4 łyżeczki białego pieprzu

Mięso kroimy na paski długości 3-4 cm i mieszamy je z przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, smażymy posiekane warzywa (cebule, dymki, papryki czerwone, papryke zieloną- papryki można pokroić w grubszą kostkę, oprócz papryczki chill, którą należy probno pokroić). Wersja z papryczką chilli lub habanero dla osób, które gustują w bardzo ostrych potrawach. Dusimy warzywa około 15-20 minut. Po upływie 30 minut wyjmujemy zamarynowane mięso z lodówki i wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Smażymy aż mięso będzie gotowe (około 20-30 minut). Następnie dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz pół puszki ananasa i kiełki fasoli Mung. Jeżeli sos nie będzie wystarczająco gęsty, możemy dodać kilka łyżeczek skrobi kukurydzianej. Wieprzowinę podajemy z ryżem basmati lub japońskim makaronem Udon. Do ryżu podczas gotowania można dodać kurkumy-nada wyrazisty, żółto-pomarańczowy kolor.


好吃 !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz