niedziela, 6 listopada 2011

Palmiery czekoladowo-kokosowe

Składniki na 18 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • tabliczka mlecznej czekolady - 100g
  • 40 ml śmietanki 36%
  • wiórki kokosowe - 100g

Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i powoli dodajemy śmietankę. Kiedy masa będzie jednolita dosypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Po kilku minutach płat ciasta francuskiego smarujemy przygotowaną masą (rozprowadzamy masę tak,aby zostawić 1-1,5 cm wolny od brzegu).  


Tak przygotowane ciasto zwijamy krótszymi bokami do środka, jeszcze raz do środka i kolejny raz tak aby powstał rulon, który z boku przypomina podwójnego ślimaka :) Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po wyjęciu  z lodówki ciasto kroimy na 1 cm plasterki.


Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 7-10 minut. Można jeść na ciepło i na zimno. Życzę wszystkim smacznego i pozdrawiam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz