wtorek, 27 sierpnia 2013

Kokosowy deser z tapioki

   
Na tapiokę trafiłam kilka mięsięcy temu w sklepie ze zdrową żywnością. Od tej pory często gości w mojej kuchni :)

Okazuje się, że te piękne kuleczki w "Buble tea" to własnie perełki tapioki.

Tapioka to produkt skrobiowy, otrzymywany z manioku. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Występuje w sklepach w dwóch postaciach: perełek oraz mąki. Mąka używana jest jako zagęstnik, natomiast perełki m.in. do deserów.


Składniki:

  • 100 g tapioki;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • 200 ml mleka;
  • 30 g cukru;
  • garść borówek lub innych owoców sezonowych;
  • kilka listków mięty;


Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Tapiokę zalewamy około 0,5 litra wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut. Następnie przecedzamy przez sitko. 

W oddzielnym garnku podgrzewamy mleko, mleczko kokosowe razem z 30 g cukru. Do lekko podgrzanego mleka dodajemy wcześniej przygotowaną tapiokę. Gotujemy całość na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy mleko z tapioką do ostygnięcia. Po ostygnięciu (około godzina) przelewamy do szklanek i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy świeżymi owocami i dekorujemy miętą.

Z podanych składników przygotujemy 4 porcje deseru. 

Życzę Wam smacznego Kochani :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz