środa, 28 grudnia 2011

Piernik z powidłami śliwkowymi

Składniki:

  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • słoiczek powideł śliwkowych, można również dodać odrobine dżemu morelowego
  • 4 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej


Margarynę roztopić na małym ogniu i ostudzić. Następnie jaka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać przyprawę do piernika. Pozostałe składniki dodawać stopniowo mieszając całą masę. Tak przygotowaną masę piernikową wylać do jednej podłużnej formy 40 cm x 12 cm wyłożonej papierem pergaminowym  lub do dwóch mniejszych o wymiarze 33 cm x 9 cm. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut. 

  Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz