czwartek, 13 grudnia 2018

Świąteczne pierniczki
 

Składniki na około 100 szt:
  • 150 g miodu (użyłam akacjowego);
  • 150 g masła;
  • szklanka brązowego cukru;
  • 450 g mąki typ + mąka do podsypywania w czasie wałkowania ciasta;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2 jajka wielkości M-L;
  • 4 łyżki domowej roboty przyprawy piernikowej lub w wersji fast- gotowej przyprawy piernikowej;

 Do garnka wrzucić trzy pierwsze składniki, podgrzewać tak długo aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą. Zdjąć z ognia i poczekać aż masa osiągnie temperaturę pokojową.

W misce umieścić przesianą mąkę, sodę oraz przyprawę piernikową.

Połączyć wszystkie składniki i dodać jajka, zmiksować. Gdyby ciasto było zbyt miękkie można dosypać odrobinę mąki, ponownie zmiksować.

Następnie ciasto poporcjować np. na 3-4 kawałki, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Po upływie tego czasu ciasto należy rozwałkować na desce lub blacie obsypanym mąką, aby ciasto nie przywarło do powierzchni. Wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku na trybie góra-dół w temperaturze 175 stopni, w zależności od grubości pierniczku piec od 8 do 12 minut.

Dekoruj lukrem królewskim:
  • 1 białko jajka;
  • 150 g cukru pudru;
  • kilka kropli soku z cytryny;
Zmiksować wszystkie składniki na niskich obrotach miksera. Można dodać barwnik w formie żelu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz