wtorek, 23 października 2012

Muffiny marchewkowe

Składniki:

  1. Miska:
    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa)
  2. Miska
    • 120 g cukru
    • 4 jajka
    • 2 szklanki drobno startej marchewki
    • 125 ml oleju
    • kilka kropli ekstraktu z wanilii

W misce nr 1 połączyć suche składniki, w misce nr 2 połączyć mokre składniki. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane należy wymieszać suche i mokre składniki razem, jako ostatni składnik dodajemy drobno startą marchew.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 20-25 minut.
Muffinki wystudzić na metalowej kratce, kiedy będą już zimne można udekorować je kremem mascarpone, który idealnie komponuje się ze smakiem marchewkowej muffinki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz