- 100 g masła
- 250 g mąki tortowej
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 14 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- słoiczek powideł śliwkowych
- cukier puder do posypania
Rogaliki możemy również nadziewać: dżemem, marmoladą, czekoladą.
Mąkę połączyć z miękkim masłem, w osobnym naczyniu np. kubku odmierzyć około 50 ml mleka i dodać suche drożdże oraz odrobinę cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajko ubić mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać do mąki i masła. Kiedy drożdże wyrosną należy dodać je do pozostałych składników, a następnie zagnieść ciasto (około 10 minut).
Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do rąk. Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, a następnie rozwałkowujemy je na okrągłe placki, potem nacinamy tak, aby powstało osiem trójkątów.
Na każdym trójkącie w jego szerszej części kładziemy po łyżeczce powideł śliwkowych (lub dowolnego nadzienia) i zwijamy szerszym końcem formując w ten sposób rogaliki.
Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach. Na koniec rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz