Składniki na 2-3 osoby:
- 1 bagietka pszenna lub pełnoziarnista (około 25 cm)
- 3 pomidory
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
Piekarnik nastawić na 180 stopni, następnie bagietkę pokroić pod kątem na kromki o szerokości około 1,5 cm.
Pomidory pokroić w kostkę usuwając nasiona, pozostawić jedynie miąższ. Tak przygotowane pomidory skropić oliwą, posolić (piec w małym naczyniu żaroodpornym) i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Po około 5 minutach wstawić do piekarnika kromki z bagietek, wszystko piec jeszcze przez około 5 minut (pilnować, aby bagietki nie przypiekły się zbyt mocno).
Na patelni zrumienić bułkę tartą, następnie dodać masło lub oliwę z oliwek, odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Na podpieczonych kromkach ułożyć jeszcze ciepłe pomidory, a wszystko posypać aromatycznym chrustem z czosnkiem i natką pietruszki.
Taka bruschetta to świetny pomysł na śniadanie, ale nie tylko...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz