czwartek, 22 listopada 2012

Pomidorowa bruschetta z aromatycznym chrustem

Moja wersja jednej z najbardziej popularnych włoskich antipasti. Uwielbiam czosnek w towarzystwie natki pietruszki i stąd pomysł na aromatyczny chrust. To przekąska wyjątkowo łatwa w przygotowaniu.


Składniki na 2-3 osoby:

  • 1 bagietka pszenna lub pełnoziarnista (około 25 cm)
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól

Piekarnik nastawić na 180 stopni, następnie bagietkę pokroić pod kątem na kromki o szerokości około 1,5 cm. 

Pomidory pokroić w kostkę usuwając nasiona, pozostawić jedynie miąższ. Tak przygotowane pomidory skropić oliwą, posolić (piec w małym naczyniu żaroodpornym) i wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Po około 5 minutach wstawić do piekarnika kromki z bagietek, wszystko piec jeszcze przez około 5 minut (pilnować, aby bagietki nie przypiekły się zbyt mocno). 

Na patelni zrumienić bułkę tartą, następnie dodać masło lub oliwę z oliwek, odrobinę soli, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekaną natkę pietruszki. 

Na podpieczonych kromkach ułożyć jeszcze ciepłe pomidory, a wszystko posypać aromatycznym chrustem z czosnkiem i natką pietruszki.


Taka bruschetta to świetny pomysł na śniadanie, ale nie tylko...





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz