ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cukru pudru
- starta skórka z 1/2 cytryny
pozostałe składniki:
- 2 małe banany lub 1 duży (pokroić w cienkie plasterki)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 100 g czekolady mlecznej
- 2-3 łyżki mielonych migdałów
- 12 migdałów do dekoracji
Składniki na kruche ciasto zagnieść i odstawić na 30 min do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremką od babeczek o średnicy około 5 cm odcisnąć kształty. Ciasto uformować w metalowych foremkach do babeczek (patrz zdjęcie poniżej). Kruche spody piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut.
Kiedy babeczki się upieką odczekać około 30 minut, aż wystygną.
W małym naczyniu wymieszać serek mascarpone oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Kruche spody wypełnić tak przygotowanym serkiem, na nim ułożyć po kilka cienkich plasterków banana.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, którą następnie należy polać babeczki.
Wciąż ciepłą czekoladę posypać mielonymi migdałami i udekorować całym migdałem.
Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuń