sobota, 17 listopada 2012

Kruche babeczki bananowo-cytrynowe

Składniki (12 sztuk):

ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • starta skórka z 1/2 cytryny

pozostałe składniki:
  • 2 małe banany lub 1 duży (pokroić w cienkie plasterki)
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki mielonych migdałów
  • 12 migdałów do dekoracji


Składniki na kruche ciasto zagnieść i odstawić na 30 min do lodówki. 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Po upływie 30 minut ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Foremką od babeczek o średnicy około 5 cm odcisnąć kształty. Ciasto uformować w metalowych foremkach do babeczek (patrz zdjęcie poniżej). Kruche spody piec w rozgrzanym piekarniku około 15 minut.

Kiedy babeczki się upieką odczekać około 30 minut, aż wystygną.

W małym naczyniu wymieszać serek mascarpone oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Kruche spody wypełnić tak przygotowanym serkiem, na nim ułożyć po kilka cienkich plasterków banana.

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, którą następnie należy polać babeczki.
Wciąż ciepłą czekoladę posypać mielonymi migdałami i udekorować całym migdałem.









1 komentarz: