- 3 średnie cukinie lub jedna duża (400 g)
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 50 g żółtego sera
- sól i pieprz
- olej
Cukinię obrać, wydłubać nasiona i zetrzeć na grubej tarce (ja do przepisu zużyłam 3 średnie cukinie, które ważyły 380 g po obraniu, a po starkowaniu i odsączeniu około 300 g).
Tak przygotowaną cukinię posolić i odstawić na kilka minut aby puściła soki. Następnie odsączyć ręcznie, dodać jajka, mąkę oraz ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać placki łyżką stołową, aby nie były zbyt duże. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 min z każdej strony.
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placuszki wykładamy na papierowy ręcznik.
Jako dodatek podałam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz