czwartek, 8 listopada 2012

Placuszki cukiniowe

Składniki:

  • 3 średnie cukinie lub jedna duża (400 g)
  • 100 g mąki
  • 2 jajka
  • 50 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej


Cukinię obrać, wydłubać nasiona i zetrzeć na grubej tarce (ja do przepisu zużyłam 3 średnie cukinie, które ważyły 380 g po obraniu, a po starkowaniu i odsączeniu około 300 g).

Tak przygotowaną cukinię posolić i odstawić na kilka minut aby puściła soki. Następnie odsączyć ręcznie, dodać jajka, mąkę oraz ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.

Rozgrzać patelnię z olejem, nakładać placki łyżką stołową, aby nie były zbyt duże. Smażyć na średnim ogniu około 2-3 min z każdej strony. 

Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, placuszki wykładamy na papierowy ręcznik.

Jako dodatek podałam sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego ze świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz