Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki
- 100 masła
- 200 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
Jajka wbić do miski, dodać cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie wymieszać, na koniec dodać mąkę (można to zrobić mikserem, ale niekoniecznie, wystarczy np. trzepaczką do jajek).
Następnie w garnuszku roztopić 100 g masła.
Trzy tabliczki czekolady połamać jeszcze w opakowaniu i dodać do roztopionego wcześniej masła. Wszystko rozpuścić na małym ogniu, gdy masa czekoladowa będzie gładka dodać masę jajeczną. Połączyć obie masy tak ,aby nie pozostawić żadnych grudek.
Przed wstawieniem ciasta należy rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Masę należy wylać na blachę 25x25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Ciasto można podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem lodów, serka mascarpone czy ricotty z nutką pomarańczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz