czwartek, 22 listopada 2012

Bruschetta z pikantnym awokado

Dojrzałe awokado jest doskonałe do wszelkiego rodzaju przystawek oraz sałatek. Nie wymaga wielu dodatków, aby wydobyć z niego to co najlepsze. 

Składniki na 2-3 osoby:

  • 1 bagietka pszenna lub pełnoziarnista (około 25 cm)
  • 1 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
  • sól, pieprz
  • do przybrania kiełki np. rzodkiewki

Piekarnik nastawić na 180 stopni, następnie bagietkę pokroić pod kątem na kromki o szerokości około 1,5 cm. 

Obrane i pokrojone w kostkę awokado należy skropić cytryną (aby nie ściemniało), skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi płatkami chilli.

Gdy piekarnik będzie rozgrzany wstawić do piekarnika kromki z bagietek, piec przez około 5 minut (pilnować, aby bagietki nie przypiekły się zbyt mocno). 

Na jeszcze ciepłe bagietki wyłożyć przyprawione, pikantne awokado. Bruschetty udekorować np. kiełkami rzodkiewki.





Awokado "swój zielony kolor zawdzięczają temu, że mają więcej luteiny niż jakiekolwiek inne owoce, a zawierają także glutation i fitosterol, które hamują wchłanianie cholesterolu."

"Kolorowa dieta" David Heber, Suzan Bowerman






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz