Składniki na 4 porcje:
- 500g mięsa mielonego z łopatki
- makaron spaghetti pełnoziarnisty 400 g
- 1 średnia marchewka
- 1 mała pietruszka
- przecier pomidorowy 300 ml
- pomidory w puszce 400 ml
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 5 ząbków czosnku
- duża garść świeżych ziół - oregano i bazylia
- sól, pieprz, cukier, ostra papryka
- oliwa z oliwek
Mięso podsmażam (około 15-20 min) na rozgrzanej oliwie i dokładnie rozdrabniam. Doprawiam mięso solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, zalewam wszystko przecierem pomidorowym, a później dodaję pomidory. Następnie do sosu tarkuję marchew i pietruszkę. Duszę wszystko przez 20 minut. Na koniec daję do potrawy serek mascarpone, aby sos stał się aksamitny i delikatny oraz dorzucam dużą garść świeżych ziół. Jeszcze tylko makaron i spaghetti bolognese gotowy. Polecam Wam makaron pełnoziarnisty.
Bon Appetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz