czwartek, 10 maja 2012

Jajko sadzone z zielonymi szparagami w szynce parmeńskiej



Składniki na 4 osoby:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 8 plastrów szynki parmeńskiej
  • 4 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Dodatki:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka białego sezamu
  • łyżeczka czarnego sezamu



Zielone szparagi myję dokładnie pod bieżącą wodą i obcinam 1/3 długości od końca. Następnie szparagi gotuję w osolonej wodzie (czas gotowania około 10 minut). Zawijam po 3-4 szparagi w plaster szynki parmeńskiej. Na oliwie przysmażam jajko. Szparagi można podawać np. z młodymi ziemniakami. Ziemniaki lekko podsmażam na maśle i posypuje białym i czarnym sezamem. Danie gotowe, szybkie i zdrowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz