Składniki na 4 osoby:
- pęczek zielonych szparagów
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 4 jajka
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Dodatki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 2 łyżki masła
- łyżeczka białego sezamu
- łyżeczka czarnego sezamu
Zielone szparagi myję dokładnie pod bieżącą wodą i obcinam 1/3 długości od końca. Następnie szparagi gotuję w osolonej wodzie (czas gotowania około 10 minut). Zawijam po 3-4 szparagi w plaster szynki parmeńskiej. Na oliwie przysmażam jajko. Szparagi można podawać np. z młodymi ziemniakami. Ziemniaki lekko podsmażam na maśle i posypuje białym i czarnym sezamem. Danie gotowe, szybkie i zdrowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz