- 3 opakowania herbatników
- pół kostki masła
- 2 łyżki kakao
Składniki na masę:
- 800 g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
- 100 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- niepełna szklanka drobnego cukru
- 6 jaj
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/5 kostki miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- kilka kropel aromatu waniliowego
- barwniki spożywcze: czerwony i niebieski
- czekolada deserowa do dekoracji
Twaróg połączyć z cukrem, żółtkami jaj, masłem, aromatem oraz mąką ziemniaczaną. Następnie dodać śmietankę oraz mleko. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z wcześniej przygotowaną masą.
Masę podzielić na 3 części, do jednej dodać niebieski barwnik a do drugiej czerwony, ostatnią pozostawić bez zmian.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie wyłożyć masę przygotowaną z pokruszonych herbatników wymieszanych z roztopionym masłem i 2 łyżkami kakao. Następnie kłaść masy wedle uznania (np. biała, niebieska, biała, czerwona). Piec około 70-75 minut w temp 180 stopni. Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i zostawić na 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić około 2-3 godziny. Ciasto udekorować czekoladą deserową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz