Składniki:
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki goździków
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/2 łyżeczki papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 sposiekane cebule
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego korzenia imbiru
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 0,7 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości)
- 2-3 duże ziemniaki, pokroić w kostkę
- puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- szklanka bulionu z kurczaka
- mleczko kokosowe 400 ml
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Kardamon, kurkumę, cynamon, kolendrę, gożdziki, kminek, paprykę oraz pieprz cayenne prażę na patelni przez około 2 minuty. Następnie rozgniatam wszystkie przyprawy w moździerzu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, czosnek oraz imbir i duszę przez kilka minut. Kurczaka kroję na dużą kostkę, dadaję do cebuli, czosnku i imbiru. Duszę wszystko 5-10 minut. Mieszam z przyprawami, dolewam bulion z kurczaka oraz przecier i pomidory. Dodaję liść laurowy, ziemniaki porojone w kostkę oraz mleczko kokosowe. Gotuję wszystko przez 1-1,5 godziny. Patelni nie przykrywam pokrywką, aby sos się zredukował i stał się gęstszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz