wtorek, 15 listopada 2011

Tort czekoladowy z chilli...

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 4 łyżeczki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z wodą, dodać cukier, dalej ubijać, dodać żółtka i ubijać do momentu aż masa będzie biała. Następnie dodać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszać. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut.
Nie wyjmować z formy, dobrze okryć, odwrócić i odstawić do ostygnięcia.

Krem:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 20 g czekolady
  • 150 g mascarpone
  • 20 g żelatyny
  • mała, płaska łyżeczka chilli w proszku
  • 2 łyżeczki kakao
Poncz: 
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mocnej herbaty
  • 2 łyżki wódki
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Polewa:
  • 200 g czekolady (czekoladę roztapiamy w śmietanie, gotujemy na małym ogniu około 10 minut)
  • 200 ml śmietany 30%

Biszkopt dzielimy na 3 części. A jak przygotować krem? Ubijamy śmietankę, dodajemy mascarpone, kakao, chilli oraz czekoladę którą tarkujemy na drobnej tarce. Następnie żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody i po ochłodzeniu mieszamy z resztą składników. Wstawiamy do lodówki, aby krem stężał. Dolną warstwę nasączamy ponczem i nakładamy na nią krem, to samo robimy z kolejną warstwą. Kładziemy trzecią warstwę. Na biszkopt wylewamy polewę, ozdabiamy tort papryczkami chilli i czekoladowymi dodatkami. Wstawiamy do lododówki na 1,5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz