- dwa duże świeże dzwonki z łososia
- marynata do łososia: sól, mielony pieprz czarny, odrobina cukru, pół łyżeczki starkowanej skórki cytrynowej, łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oliwy z oliwek, ząbek czosnku, rozmaryn, papryka, kolędra, koperek, kurkuma (można również użyć gotowej marynaty)
- sos: 2 łyżki masła, 3 łyżeczki mąki, pół szklanki śmietanki 18%, pół szklanki wywaru z rosołu, żółtko jajka, sok z połowy cytryny, odrobina drobno starkowanej skórki z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku, 1/4 pęczka koperku drobno posiekanego
Składniki marynaty dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy nią łososia i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Zabieramy się do przyrządzenia sosu- w małym garnuszku topimy 2 łyżki masła, dodajemy 3 łyżeczki mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do garnuszka wywar z rosołu oraz śmietankę. Żółtko roztrzepujemy widelcem i dodajemy kilka łyżeczek sosu, następnie wlewamy do rondelka. Sos podgrzewamy przez chwilę aż zgęstnieje. Dodajemy sok z 1/2 cytryny (uważać, aby nie wyszedł zbyt kwaśny), skórkę z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz posiekany koperek.
Zamarynowane dzwonki z łososia możemy ugotować na parze, grillować lub upiec w piekarniku. Gotujemy około 20-30 minut. Możemy podawać z ziemniakami lub ryżem. Dekorujemy grillowanymi ćwiartkami z cytryny oraz kaparami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz