środa, 9 listopada 2011

Pasta tricolore z zielonym pesto

Składniki na 4 porcje:

  • makaron tricolore 500g
  • pesto: pęczek świeżej bazylii, 30 g orzeszków pinii, 2 ząbki czosnku, sól, 60 g tartego parmezanu, 10 łyżek oliwy z oliwek, pieprz
  • mascarpone- 2 łyżki
  • piersi z kurczaka 500 g
  • 2 łyżki oliwy
  • sól 
  • pieprz
  • garść pistacji, pomidorki koktajlowe i świeże liście bazylii do dekoracji

Zaczynamy od pesto. Na początku miksujemy posiekaną bazylię, orzeszki pinii, czosnek, pamezan i po zmiksowaniu dolewamy stopniowo oliwę z oliwek nadal miksując wszystkie składniki tak aby sos stworzył jednolitą masę. Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka (doprawiamy szczyptą soli i pieprzu), po kilku minutach dodajemy na patelnie wcześniej przygotowane pesto oraz 2 łyżki serka mascarpone (nada potrawie delikatniejszy, aksamitny smak), pozostawiamy na ogniu 10-15 minut. Gotujemy makaron al dente. Potrawę można dekorować świeżymi gałązkami bazylii, pistacjami i pomidorkami koktajlowymi. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz