- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
- 100 g całych, obranych migdałów
- duża garść suszonej żurawiny
Jajko ubić razem z cukrem na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto, dodać obrane migdały i żurawinę. Z ciasta uformować podłużny "chlebek" i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu pokroić "chlebek" na 1 cm kromki (ciasto kroić pod kątem).
Tak przygotowane ciastka wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż staną się złociste.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz