piątek, 23 grudnia 2011

Biscotti z migdałami i żurawiną

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 100 g całych, obranych migdałów
  • duża garść suszonej żurawiny

Jajko ubić razem z cukrem na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto, dodać obrane migdały i żurawinę. Z ciasta uformować podłużny "chlebek" i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Następnie wyjąć i ostudzić. Po wystudzeniu pokroić "chlebek" na 1 cm kromki (ciasto kroić pod kątem).
Tak przygotowane ciastka wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż staną się złociste.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz