- 2 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 250 ml mocnej kawy, może być rozpuszczalna
- 4 łyżki amaretto
- 1/3 laski wanilii
- 500 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 36 %
- podłużne biszkopty około 20 sztuk
Zaparzyć kawę, dodać amaretto i odstawić do wystygnięcia.
Żółtka i cukier utrzeć w jednej misce do otrzymania jednolitej masy o jasnym, prawie białym odcieciu, miksować około 10 minut. Dodać mascarpone oraz śmietankę i nadal miksować całą masę przez kolejne 5 minut. Rozciąć wzdłuż laskę wanilii (1/3) i wyjąć nasionka, a następnie dorzucić do masy i ponownie miksować przez minutę. Nasączyć biszkopty wcześniej przygotowaną kawą i ułożyć w foremce. Na warstwę biszkoptów nałożyć masę i powtórzyć to samo jeszcze raz (liczba warst zależy od wysokości naczynia). Ostatnią warstwę posypać kakao oraz starkować gorzką czekoladę bądź ułożyć małe kawałki czekolady aby udekorować deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz