sobota, 5 listopada 2011

Pierś z kurczaka faszerowana fetą i suszonymi pomidorami

Składniki na 2 porcje:

  • dwie duże piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • farsz: 6 suszonych pomidorów, 140 g fety, kilka ząbków czosnku (wedle uznania), 2 lyżki zalewy z suszonych pomidorów 
  • 2 plastry szynki parmeńskiej

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Usuwamy polędwiczki. W piersiach robimy nacięcia wzdłuż zaczynając od grubszej strony, czyli tworzymy tzw "kieszonki". Składniki farszu mieszamy, a następnie farszem wypełniamy "kieszonki" w piersiach. Tak przygotowane mięso możemy usmażyć na patelni lub upiec w rękawie w piekarniku (temp. 200 stopni przez około 30 minut nacinając rękaw po 20 minutch). Przed podaniem upieczone piersi zawijamy w szynkę parmeńską Potrawa najlepiej komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Osobiście potrawę podaję z pieczonymi ziemniakami w ziołach prowansalskich.


ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz