- dwie duże piersi z kurczaka
- sól i pieprz
- farsz: 6 suszonych pomidorów, 140 g fety, kilka ząbków czosnku (wedle uznania), 2 lyżki zalewy z suszonych pomidorów
- 2 plastry szynki parmeńskiej
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Usuwamy polędwiczki. W piersiach robimy nacięcia wzdłuż zaczynając od grubszej strony, czyli tworzymy tzw "kieszonki". Składniki farszu mieszamy, a następnie farszem wypełniamy "kieszonki" w piersiach. Tak przygotowane mięso możemy usmażyć na patelni lub upiec w rękawie w piekarniku (temp. 200 stopni przez około 30 minut nacinając rękaw po 20 minutch). Przed podaniem upieczone piersi zawijamy w szynkę parmeńską Potrawa najlepiej komponuje się z ziemniakami lub ryżem. Osobiście potrawę podaję z pieczonymi ziemniakami w ziołach prowansalskich.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz