środa, 26 lutego 2014

Supełki, czyli splątane faworki

Składniki:

  • 600 g mąki tortowej;
  • 50 g masła (najlepiej posiekać w kostkę);
  • 2 łyżki drobnego cukru;
  • 2 łyżki cukru waniliowego;
  • 4 jajka;
  • 30 ml spirytusu;
  • szczypta soli;
  • starta skórka z dwóch cytryn;
  • smalec lub olej do smażenia;


Wszystkie składniki oprócz skórki cytrynowej mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne (powinno z łatwością odchodzić od ścian naczynia lub blatu na którym jest wyrabiane). Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrabiamy po czym formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (minimum 30 minut). Ciasto w tym czasie odpoczywa, więc Ty również możesz sobie zrobić przerwę :)

Po relaksie wyjmujemy ciasto z lodówki (można podzielić je na mniejsze kawałki, będzie łatwiej wałkować) i wałkujemy na grubość około 2 mm, po czym tniemy na cienkie paski i wiążemy na środku supełek.

Rozgrzewamy w garnku smalec bądź olej. Supełki smażymy do momentu, aż staną się złote około 2-3 min.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy będą już zimne posypujemy całość cukrem pudrem oraz świeżo startą skórką z cytryny.

Jako dodatek może posłużyć również Golden syrup.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz