- 600 g mąki tortowej;
- 50 g masła (najlepiej posiekać w kostkę);
- 2 łyżki drobnego cukru;
- 2 łyżki cukru waniliowego;
- 4 jajka;
- 30 ml spirytusu;
- szczypta soli;
- starta skórka z dwóch cytryn;
- smalec lub olej do smażenia;
Wszystkie składniki oprócz skórki cytrynowej mieszamy i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne (powinno z łatwością odchodzić od ścian naczynia lub blatu na którym jest wyrabiane). Pod koniec dodajemy skórkę z cytryny i jeszcze raz wyrabiamy po czym formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (minimum 30 minut). Ciasto w tym czasie odpoczywa, więc Ty również możesz sobie zrobić przerwę :)
Po relaksie wyjmujemy ciasto z lodówki (można podzielić je na mniejsze kawałki, będzie łatwiej wałkować) i wałkujemy na grubość około 2 mm, po czym tniemy na cienkie paski i wiążemy na środku supełek.
Rozgrzewamy w garnku smalec bądź olej. Supełki smażymy do momentu, aż staną się złote około 2-3 min.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy będą już zimne posypujemy całość cukrem pudrem oraz świeżo startą skórką z cytryny.
Jako dodatek może posłużyć również Golden syrup.
ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz