środa, 12 lutego 2014

Faworki





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej;
  • 3 żółtka;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka masła;
  • 4 łyżki cukru;
  • 75 g śmietany 18%;
  • 25 ml amaretto lub spirytusu;
  • 3 kostki smalcu do smażenia;
  • cukier puder do posypania;

Zimne masło siekamy i mieszamy z mąką, następnie dodajemy cukier, sól, żółtka oraz alkohol (polecam amaretto, który nadaje migdałowy smak) oraz śmietanę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i być dość twarde. Tak przygotowane ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 10-15 minut. Po wyrobieniu formujemy kulę, a następnie ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Po upływie godziny wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (bez podsypywania mąką) na grubość 2 mm (im cieńsze ciasto, tym lepsze). Kroimy paski o szerokości 2-3 cm (wedle upodobań) i długości 5-10 cm. W środku każdego robimy podłużne nacięcie około 2-3 cm, formujemy przekladając jeden koniec faworka przez nacięty na środku otwór.

W międzyczasie rozgrzewamy smalec w garnku z grubym dnem. Wrzucamy faworki na dobrze rozgrzany smalec, wyciągamy gdy staną się złoto-brązowe. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną możemy je oprószyć delikatnie cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz