Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 3 żółtka;
- szczypta soli;
- 1 łyżka masła;
- 4 łyżki cukru;
- 75 g śmietany 18%;
- 25 ml amaretto lub spirytusu;
- 3 kostki smalcu do smażenia;
- cukier puder do posypania;
Po upływie godziny wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy (bez podsypywania mąką) na grubość 2 mm (im cieńsze ciasto, tym lepsze). Kroimy paski o szerokości 2-3 cm (wedle upodobań) i długości 5-10 cm. W środku każdego robimy podłużne nacięcie około 2-3 cm, formujemy przekladając jeden koniec faworka przez nacięty na środku otwór.
W międzyczasie rozgrzewamy smalec w garnku z grubym dnem. Wrzucamy faworki na dobrze rozgrzany smalec, wyciągamy gdy staną się złoto-brązowe. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy faworki ostygną możemy je oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz