środa, 12 lutego 2014

Seleriada-krem z selera

Składniki:
  • 800 g selera;
  • 2 łyżki masła; 
  • litr bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;
  • 400 ml mleka kokosowego;
  • pół łyżeczki curry;
  • pół łyżeczki kurkumy;

Dodatki:
  • prażone płatki migdałów;
  • płatki chilli;
  • oleju rzepakowego z Góry Św.Wawrzyńcka z natką z pietruszki (mix);
  •  kiełki czerwonej rzodkiewki;


Seler obrać pokroić i poddusić na 2 łyżkach masła, w ganku zagotować około litra bulionu warzywnego, doprawić solą, pieprzem. Do bulionu dodać wcześniej przygotowany seler, zagotować.

Kiedy seler bedzie dość miękki dodać 400 ml mleka kokosowego, pół łyczeczki curry oraz pół łyżeczki kurkumy. Gotować jeszcze chwile, a następnie zmiksować na krem blenderem.

Jako dodatki użyłam prażonych płatków migdałów, płatków chilli, oleju rzepakowego z Góry Św.Wawrzyńcka oraz kiełki czerwonej rzodkiewki. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz