sobota, 2 czerwca 2012

Tarta truskawkowa



Składniki:


-ciasto:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 120 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki śmietany 30 %

-krem:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • łyżka cukru waniliowego
  • 6 żółtek
  • miąższ z 1/2 laski wanilii


Przygotowanie ciasta:


Masło wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną utrzeć na gładka masę. Dodać mąkę i wyrobić ciasto, a następnie umieścić masę w zamrażalniku na 12 minut. Ciasto rozwałkować i umieścić w wysmarowanej formie do tarty. Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia.


Przygotowanie kremu:


Mleko podgrzać wraz z cukrem waniliowym. W osobnym garnku utrzeć żółtka z cukrem oraz mąką i stopniowo dodawać mleka z cukrem. Gotować na małym ogniu do czasu, aż krem stanie się gęsty i aksamitny. Na koniec dodać miąższ z 1/2 laski wanilii. Tak przygotowany krem wylać na ciasto, a ma wierzu ułożyć świeże truskawki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz