Składniki:
-ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 5 żółtek
- 120 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki śmietany 30 %
-krem:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- 50 g mąki
- łyżka cukru waniliowego
- 6 żółtek
- miąższ z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie ciasta:
Masło wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną utrzeć na gładka masę. Dodać mąkę i wyrobić ciasto, a następnie umieścić masę w zamrażalniku na 12 minut. Ciasto rozwałkować i umieścić w wysmarowanej formie do tarty. Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni C. Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie kremu:
Mleko podgrzać wraz z cukrem waniliowym. W osobnym garnku utrzeć żółtka z cukrem oraz mąką i stopniowo dodawać mleka z cukrem. Gotować na małym ogniu do czasu, aż krem stanie się gęsty i aksamitny. Na koniec dodać miąższ z 1/2 laski wanilii. Tak przygotowany krem wylać na ciasto, a ma wierzu ułożyć świeże truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz