piątek, 17 lutego 2012

Tortilla z łososiem po indyjsku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka jasnego sezamu
  • 1 łyżka świeżo zmielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka papryki chilli w płatkach
  • 2 duże łyżki świeżo starkowanego kokosa
  • 1 pomidor pokrojony w drobną kostkę
  • duża łyżka prażonych pestek dyni
  • 350 g świeżego fileta z łososia
  • sól i pieprz do przyprawienia ryby
  • 2 duże garści mieszanki sałat
  • łyżka posiekanej kolendry
Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu light
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • płaska łyżeczka curry

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić posiekaną cebulę, kiedy się zeszkli można dorzucić posiekany drobno czosnek. Do cebuli i czosnku dodać mieszankę przypraw (imbir, kolendra, kurkuma, papryka) oraz oba rodzaje sezamu. Po minucie dorzucić świeżo starkowany kokos i pokrojony w kostkę pomidordo oraz posiekaną kolendrę. Na drugiej patelni podprażyć przez chewilę pestki dyni, następnie odstawić do osobnego naczynia. Łososia pokroić w dużą kostkę, wrzucić na 2 łyżki rozgrzanej oliwy i dusić na wolnym ogniu przez około 5-7 minut. W międzyczasie przygotować sos łącząc jogurt, majonez, musztardę oraz przyprawę curry. Tortille wstawić do kuchenki mikrofalowej na 10 sekund (750 W). Podgrzane tortille posmarować przygotowanym sosem, póżniej ułożyć sałatę, a na koniec porcję łososia w przyprawach oraz prażone pestki dyni. Zrolować i zawinąć w folię aluminiową.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz