- 300 g mąki
- kostka margaryny
- 1 jajko
- sól
Składniki farszu:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 1/2 opakowania fety
- kilka suszonych pomidorów
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Mąkę zagnieść z margaryną i dodać 1 jajko. Formę do tarty nasmarować margaryną i wyłożyć przygotowanym ciastem. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min (180 stopni) do podpieczenia. Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody, dodać rozgniecione ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić białka z 3 jajek, a żółtka dodać do ostudzonego farszu. Farsz delikatnie wymieszać z ubitym białkiem i wylać na ciasto. Fetę pokroić na kostkę 1x1 cm, a pomidory na paseczki i rozłożyć wszystko na szpinakowym farszu. Wstawić do piekarnika na 180 stopni, piec około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz