- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 1-1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- słoiczek powideł śliwkowych, można również dodać odrobine dżemu morelowego
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Margarynę roztopić na małym ogniu i ostudzić. Następnie jaka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i dodać przyprawę do piernika. Pozostałe składniki dodawać stopniowo mieszając całą masę. Tak przygotowaną masę piernikową wylać do jednej podłużnej formy 40 cm x 12 cm wyłożonej papierem pergaminowym lub do dwóch mniejszych o wymiarze 33 cm x 9 cm. Ciasto piec w temperaturze 200 stopni przez 50-60 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz