środa, 28 grudnia 2011

Pstrokata babuszka

Składniki do podstawowego ciasta:

  • kostka miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • pół szklanki oleju 
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej

Składniki do poszczególnych mas:

  • 2 łyżki kakao (masa 4)
  • 3-4 łyżki suchego maku (masa 3)
  • sok z malin. kisiel malinowy (2 łyżeczki) lub barwnik spożywczy (masa 2)


Masło utrzeć w miesie i dodać żółtka jaj. Całość dokładnie wymieszać, dodać cukier oraz cukier waniliowy i utrzeć na jednolitą masę po czym dodać olej i ponownie wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na drobnym sitku i dodać do ciasta. Białka z 6 jaj ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z całą masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej częsci nie dodajemy nic. Do pozostałych 3 części dodać: sok z malin, suchy mak, kakao. 

Formę do babki wysmarować margaryną i obsypać kaszą manną. Ciasto wykładać łyżką do formy. Warstwy wykładamy po kolei nie mieszając ich. Na sam koniec, gdy wszystkie masy będą ułożone w formie, zanurzamy w cieście długi patyczek i robimy ósemki na około formy, w ten sposób ciasto w przekroju będzie miało ładny wzór.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 - 60 minut.
Po wystudzeniu ciasto możemy polać czekoladą, którą wcześniej roztopiliśmy w kąpieli wodnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz