- 0,5 kg korzenia pietruszki;
- 1 dorodna gruszka;
- 2 łyżki masła;
- łyżeczka oliwy;
- litr bulionu warzywnego;
- 200 ml mleka
- sól, pieprz;
- twardy ser (np. parmezan, bursztyn)
- dodatki: świeże zioła do wyboru bazylia lub tymianek, prażone płatki migdałów, chipsy z korzenia pietruszki lub świeżo zmielony kolorowy pieprz;
- świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny;
Pietruszkę należy obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać masło razem z oliwą. Na rozgrzane masło z oliwą wrzucić pietruszkę, dusić około 10 minut na średnim ogniu. Następnie obrać gruszkę pokroić na ósemki i pozbyć się gniazda nasiennego, dorzucić do garnka z pietruszką, doprawić solą.
Po 10 minutach, zalać wszystko bulionem i gotować przez kolejne 10-15 min. Na samym końcu dodać mleko, a po chwili sok z cytryny. Doprawić zupę świeżo mielonym pieprzem, zmiksować wszystko blenderem na gładki krem.
Zupę można podać z wieloma dodatkami. Ja do swojej wersji dodałam odrobinę oliwy, świeżą bazylię, świeżo mielony kolorowy pieprz oraz parmezan w płatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz