poniedziałek, 2 września 2013

Tarta cytrynowa

Składniki:

Ciasto:
  • 150 g masła;
  • 250 g mąki;
  • 1 łyżka wody;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 1 duża łyżka miodu;
Krem:
  • 3 cytryny;
  • 100 g masła;
  • 6 żółtek;
  • 3 duże łyżki miodu;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
Warstwa bezowa:
  • 3 białka;
  • 120 g drobnego cukru;
  • 1 łyżka białego octu winnego;
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej;




Miód rozrabiamy z zimną wodą oraz sokiem z cytryny. Masło siekamy na drobne kawałki i mieszamy z maką. Całość szybko zagniatamy po czym zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na płasko i wykładamy nim formę do tart. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy papierem do pieczenia, a następnie wysypujemy kulki ceramiczne (można użyć również fasoli lub ryżu).

Pieczemy w 180 stopniach przez 15 min, po czym usuwamy papier i pieczemy jeszcze raz w 180 stopniach przez około 5 minut. Po upieczeniu pozostawiamy spód do wystygnięcia.

Zabieramy się za przygotowanie kremu. Z 3 cytryn ścieramy skórkę, po czym wyciskamy z nich sok. Dodajemy miód oraz masło, podgrzewamy wszystko na małym ogniu tak aby wszystkkie składniki się rozpuściły i połączyły.

Przygotowaną mieszankę zestawiamy z ognia, dodajemy kolejno 6 żółtek i nie przestajemy mieszać. Stawiamy garnuszek na ogień, gotujemy przez chwilę aby masa zgęstniała. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody (około 2-3 łyżki), mieszamy wszystko i zdejmujemy z ognia. Gotowy krem cytynowy wylewamy na wcześniej upieczony spód, pozostawiamy całość do wystygnięcia.

Białka z 3 jajek ubijamy na sztywno. Przed końcem dodajemy cukier, mąkę kukurydzianą i ocet winny. Ubitą na sztywno pianę wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy tartę lub po prostu rozsmarowujemy ją na kremie. Zapiekamy ostatni raz w rozgrzanym piekarniku (150 stopni) przez 20-25 minut.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz