Na tapiokę trafiłam kilka mięsięcy temu w sklepie ze zdrową żywnością. Od tej pory często gości w mojej kuchni :)
Okazuje się, że te piękne kuleczki w "Buble tea" to własnie perełki tapioki.
Tapioka to produkt skrobiowy, otrzymywany z manioku. Nie zawiera glutenu ani cholesterolu. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Występuje w sklepach w dwóch postaciach: perełek oraz mąki. Mąka używana jest jako zagęstnik, natomiast perełki m.in. do deserów.
Składniki:
- 100 g tapioki;
- 400 ml mleka kokosowego;
- 200 ml mleka;
- 30 g cukru;
- garść borówek lub innych owoców sezonowych;
- kilka listków mięty;
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Tapiokę zalewamy około 0,5 litra wrzącej wody i gotujemy przez kilka minut. Następnie przecedzamy przez sitko.
W oddzielnym garnku podgrzewamy mleko, mleczko kokosowe razem z 30 g cukru. Do lekko podgrzanego mleka dodajemy wcześniej przygotowaną tapiokę. Gotujemy całość na małym ogniu przez kilka minut. Odstawiamy mleko z tapioką do ostygnięcia. Po ostygnięciu (około godzina) przelewamy do szklanek i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy świeżymi owocami i dekorujemy miętą.
Z podanych składników przygotujemy 4 porcje deseru.
Życzę Wam smacznego Kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz