Niegdyś ubogie w dodatki, współcześnie dodaje się do nich właściwie wszystko, przy czym nie należy przesadzać. Brzegi ciasta powinny być przypieczone i chrupiące.
Można by rzec, że podpłomyki to swego rodzaju pizza...
Składniki:
-ciasto:
- 450 g mąki;
- 250 ml zimnej wody;
- 2 łyzki oliwy;
- sól;
Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto przez kilka minut.
- dodatki:
- 2 czerwone papryki;
- 1 duża cebula lub dwie średnie;
- oliwa;
- garść czarnych oliwek;
- 10-15 dag chorizo (polecam chorizo firmy Tarczyński);
- 200 ml gęstej śmietany;
- kilka porwanych plastrów szynki serrano;
- świeżo mielony pieprz;
- sól;
Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury.
Paprykę kroimy w cienkie podłużne paski, cebulę w cienkie półtalarki, podsmażamy wszystko przez około 20 minut, doprawiając pieprzem i solą (dla amatorów ostrych dań polecam doprawić jeszcze ostrą papryką lub dodać świeżą paprykę chili).
Ciasto dzieliny na dwa lub cztery kawałki, każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek, pozostawiając brzegi nieco grubsze niż reszta ciasta.
Rozwałkowane ciasto smarujemy śmietaną (omijając brzegi), kładziemy cebulę, paprykę, chorizo (pokrojone w plasterki), oliwki, szynkę serrano, oprószamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i solą.
Pieczemy na blasze (pokryj blachę papierem do pieczenia) około 10-15 minut, w zależności od tego jak bardzo przypieczone ciasto lubimy.
Pieczemy na blasze (pokryj blachę papierem do pieczenia) około 10-15 minut, w zależności od tego jak bardzo przypieczone ciasto lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz