- Miska:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa)
- Miska
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki drobno startej marchewki
- 125 ml oleju
- kilka kropli ekstraktu z wanilii
W misce nr 1 połączyć suche składniki, w misce nr 2 połączyć mokre składniki. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane należy wymieszać suche i mokre składniki razem, jako ostatni składnik dodajemy drobno startą marchew.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec około 20-25 minut.
Muffinki wystudzić na metalowej kratce, kiedy będą już zimne można udekorować je kremem mascarpone, który idealnie komponuje się ze smakiem marchewkowej muffinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz