czwartek, 28 lutego 2013

Ciasto z wiśniami

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej;
  • 4 łyżki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 200 ml mleka;
  • 40 g drożdży;
  • 120 g miękkiego masła;
  • jajko;
  • opakowanie mrożonych wiśni (500 g)
  • opcjonalnie dżem wiśniowy (200 g)
Składniki na kruszonkę:
  • 100 g masła;
  • 100 g mąki pszennej;
  • 50 g mielonych migdałów;
  • 50 g wiórków kokosowych;
  • 100 g drobnego cukru;
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • do podypania płatki migdałowe lub kawałki migdałów;

Do miski wsypujemy mąkę wraz ze szczyptą soli. Mleko lekko podgrzewamy i rozkruszamy w nim drożdże (odpowiednia temperatura dla drożdży to 37 stopni, jeżeli mleko będzie za zimne fermentacja będzie zachodzić zbyt wolno, natomiast gdy temparatura mleka będzie zbyt wysoka - drożdże nie
wyrosną).

Kolejnym krokiem jest dodanie do naszego rozczynu masła. Przygotowaną mieszaninę dodajemy wraz z jajkiem do mąki i wyrabiamy delikatne oraz elastyczne ciasto, a następnie odstawiamy je na około 1,5 do 2 godzin w ciepłe miejsce (np. w okolice grzejnika). 

Rozmrożone wiśnie odsączamy i posypujemy odrobiną cukru. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. 

Po upływie 2 godzin, ciasto ponownie zagniatamy, a następnie delikatnie wykladamy na blachę. Ciasto należy odstawić na około 15-20 minut, aby nabrało objętości. Wykładamy na ciasto odsączone wiśnie (można dodać również dżem wiśniowy) i posypujemy kruszonką migdałowo - kokosową. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni (ciasto wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz