środa, 19 lutego 2020

Szakszuka

Składniki:

  • mała czerwona cebula;
  • łyżeczka oliwy;
  • pomidory krojone z puszki;
  • ząbek czosnku;
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • sriracha lub ostra papryka do smaku;
  • 2-3 jajka;
  • 50 g fety;
  • połowa awokado;
  • pół łyżeczki czarnuszki;
  • dodatki: zatar, świeża kolendra lub natka pietruszki;
  • sól i pieprz do smaku;





Czerwoną cebule pokroić w półplasterki, poddusić na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Po kilku minutach dodać pomodory z puszkia, a następnie  przyprawy (czosnek, kumin, srirache), gotować jeszcze kilka minut, aby sos odparował wodę. Po odparowaniu wody zrobić wgłębienia w sosie i wbić w to miejsce jajka, rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę oraz pokrojone w plastry awokado. Posypać wszystko czarnuszka, doprawić solą i pieprzem, posypać zatarem. Całość przykryć do czasu, aż jajka się zetną (około minuty). Gotową szakszukę posypać natką kolendry lub pietruszki. Danie podawać ze świeżą bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz