poniedziałek, 17 grudnia 2018

Ciastka z czekoladą

Składniki:
  • 150 g brązowego cukru;
  • 100 g miękkiego masła;
  • 150 g mąki pszennej;
  • 1/3 łyżeczki sody;
  • duża szczypta drobnej soli;
  • łyżeczka płynnej esencji z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 1 jajko;
  • dodatki: 300 g ulubionej czekolady, mogą być różne rodzaje, jedną z nich można zastąpić orzechami np.włoskimi, można również dodać otartą skórkę z pomarańczy. 

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodać jajko i ponownie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę oraz sodę i sól. Gdy masa będzie gotowa dodać czekoladę i wybrane dodatki,wymieszać wszystko drewnianą szpatułką i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Piekarnik nagrzać na 160 stopni, masę wykładać na blachę wyłożoną papierem za pomocą łyżki do lodów, zostawić między ciastkami duże odstępy, ponieważ w czasie pieczenia ciastka robią się płaskie i dość duże. Po upływie 8-10 min (gdy brzegi ciastek się zrumienią), wyjąć ciastka razem z blachą i odczekać aż ciastka stwardnieją. Tuż po upieczeniu ciastka są zbyt miękkie, aby zdjąć je z blachy.

Zjadać szybko, żeby nikt nie ukradł!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz